Proje Yönetimi
“Bir proje yönetim firmasının en önemli görevi nedir” diye biri sorsa, ne cevap verirdim acaba? Aklıma ilk gelen...
Murat SEMİZ - Elektrik Mühendisi - 19.12.2018

7-8 ay öncesine kadar “Proje yönetimi nedir ve bir şantiye içindeki işlevi nedir” diye sorulsa elle tutulur bir cevap veremezdim. Sadece iş ilanların da gördüğüm ve içeriğini net bilmediğim bir iş koluydu benim için. Hatta belki de çoğu insan gibi ‘aman ne iş yapıyorlar ki’ diye düşünürdüm.


Şimdi 7 ayı geçkin bir süredir İşte Proje Yönetimi'nin içindeyim ve proje yönetimi konusunda ne denli eksik bilgi sahibi olduğumu kısa sürede anladım.


Proje yönetiminin; müelliflerden, müteahhitlere, tadarikçilere, danışmanlara ve elbette işverene kadar geniş bir yelpazede çok ciddi bir işlevi olduğunu biliyorum. Bu yelpaze içinde irili ufaklı birçok görevi olduğunu yaşayarak öğreniyorum.



Sonra düşündüm kendi kendime. “Bir proje yönetim firmasının en önemli görevi nedir” diye biri sorsa, ne cevap verirdim acaba? Aklıma ilk gelen, ilkokul çağlarımızda anlatılan ve hepimizin çok iyi bildiği şu hikaye oldu.


“Bir anne farenin üç yavrusu vardır ve bunlar sürekli birbirleriyle kavga eder, hiç anlaşamazlar. Anneleri bir gün üç yavru farenin kuyruklarını birbirine bağlar. Birbirinden uzak farklı yerlere üç kap ve içinde hepsinin ayrı sevdiği üç farklı yiyecek koyar ve 5 dakika içinde yemedikleri takdirde kapları kaldıracağını söyler. Aynı anda üç fare de farklı yerdeki yiyecek kaplarına ulaşmaya çalışır. Ancak kuyrukları birbirine bağlı olduğundan hiçbiri amacına ulaşamaz ve doğal olarak aç kalırlar. Birkaç deneme daha olur ve her seferinde aynısı tekrarlanır. Yavru fareler sonunda tek tek hareket ettikleri için aç kaldıklarını anlarlar. Anneleri bir kere daha gelir, kapları yine aynı şekilde yerleştirir. Bu sefer üçü birlikte önce birinci sonra ikinci ve en son da üçüncü kaba gidip karınlarını doyururlar.”  


‘İşte’ proje yönetiminin yaptığı en önemli iş budur; yani mimari, betonarme, elektrik ve mekanik disiplinlerinin her iş için koordine olup birlikte hareket etmelerini sağlamak. Çoğu zaman bir şantiyedeki en büyük eksik budur. Her disiplin önce kendi işini bitirmeye çalışır. Ancak projeler lego gibidir ve her disiplin o legonun önemli bir parçasıdır. İşlerini tamamlayamayan veya koordinasyonu yapılmamış tek disiplin bile bir projenin başarısızlığna neden olabilir. Eksik bir lego bütünün güzelliğini zayıflatır.


Özetle firmamda geçirdiğim süre zarfında anladığım proje yönetimi, bir projenin belli standartlara uygun, optimum süre ve maliyette tamamlanabilmesi için tüm disiplinlerin birlikte hareket etmesinin sağlanması demektir.


Murat Semiz

Elektrik Mühendisi